Nederlands

5 voordelen van een explanimation voor bedrijven

Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker voorbij komen op sociale media: explanimations. In dit artikel lees je wat explanimations zijn en wat de 5 voordelen van een explanimation voor je bedrijf kunnen zijn.

explainer-video-blog

Wat is een explanimation nu eigenlijk?

Een explanimation, oftewel een uitleganimatie of explainer video, is een animatiefilmpje dat een bepaald proces, product of een dienst presenteert en uitlegt aan de kijker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan technische producten, internetdiensten, industriële processen, medische processen, abstracte economische of wetenschappelijke concepten.
Explanimations zijn vooral voor commerciële bedrijven een handig middel om snel ingewikkelde zaken uit te kunnen leggen, want een korte animatie spreekt veel meer tot de verbeelding dan een lange presentatie of tekst. Bovendien is het via websites als YouTube en Vimeo ontzettend gemakkelijk om filmpjes te delen en te verspreiden. Geen wonder dus dat veel bedrijven hier graag op inspringen.

Wat zijn de voordelen van een explanimation?

1) Explanimations maken moeilijke zaken begrijpelijk

Of je nu de voordelen van je nieuwe app wil uitleggen of de werking van zonnepanelen wil verduidelijken, met animatie maak je ingewikkelde zaken direct duidelijk voor je doelgroep. “Eén beeld zegt meer dan duizend woorden”, zegt men ook wel eens. Kun je nagaan hoeveel je dan kunt vertellen met een korte animatiefilm!

2) Een groter bereik

Omdat het delen van filmpjes via sociale media niet meer weg te denken is op internet, bereik je met een explanimation in één klap een grote groep mensen. Uit onderzoek van Internet Retailer blijkt dat 46% van de ondervraagden een video zou delen op sociale media zoals Facebook, dus je explanimation wordt ook nog eens razendsnel verspreid.

3) Animatie is snel en effectief

Als bedrijf wil je natuurlijk zoveel mogelijk bezoekers overtuigen van jouw product, dienst of concept. Maar mensen zijn op internet vaak selectief in wat ze willen zien. Daarom is het zaak om je informatie zo snel en effectief mogelijk te presenteren. Animatie helpt daarbij, omdat je hiermee kort en bondig een verhaal kunt vertellen op een prikkelende manier.
Uit ervaring blijkt dat de meeste mensen liever een explanimation bekijken dan dat ze een grote lap tekst moeten lezen.

4) Explanimations leiden tot een hogere conversieratio

Een professioneel gemaakte explanimation zorgt voor een positieve kijkervaring en kan mensen enthousiasmeren en overtuigen. Hierdoor zijn kijkers sneller geneigd om iets te bestellen of zich ergens aan te melden. Met een explanimation op je homepage kun je de conversieratio van je bezoekers vergroten van 10% tot wel 65%, zo blijkt uit de statistieken van internetbedrijven Dropbox en Crazy Egg.

5) Veel creatieve mogelijkheden

Met animatie kun je bijna alle kanten uit; je kunt voorwerpen uit elkaar halen en in elkaar zetten op elke denkbare schaal: van atomen tot planeten. Animatie maakt het mogelijk om eenvoudig processen uit te beelden die niet of nauwelijks mogelijk zijn met een filmcamera. Daarnaast kun je met animatie alle kanten op qua creativiteit; the sky is the limit!

Is het laten maken van een explanimation duur?

Nee, een explanimation laten maken hoeft helemaal niet duur te zijn. Of je nu een start-up bent of een groot bedrijf, voor elk budget zijn er mogelijkheden. De prijs hangt af van o.a. de animatiestijl, de lengte van de animatiefilm en de complexiteit van het verhaal.
Daarnaast is het ook mogelijk om zelf een script, scenario, storyboard of voice-over aan te leveren zodat je op de productiekosten kunt besparen.
In dit artikel leg ik uit hoe je zelf een pakkend explanimation script kunt schrijven.

Colin Cramm Illustratie & Animatie is gespecialiseerd in op maat gemaakte explanimations voor bedrijven. Wil je een explanimation laten maken voor je bedrijf? Informeer hier naar de mogelijkheden of vraag direct vrijblijvend een offerte aan.

Share

One thought on “5 voordelen van een explanimation voor bedrijven

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *