Nederlands

Een animatiestijl kiezen voor je explanimation

Minstens zo belangrijk als het kiezen van een animatietechniek voor je explanimation is het kiezen van de juiste animatiestijl.
In dit artikel zal ik uitleggen waar je rekening mee moet houden in je stijlkeuze. Ook zal ik laten zien wat de mogelijkheden zijn aan de hand van stijlvoorbeelden.

Bij het kiezen van de juiste animatiestijl dien je jezelf de volgende vragen te stellen:

• Wat is mijn doelgroep?

Een van de doelen van een uitleganimatie is je doelgroep engageren en enthousiasmeren en dat lukt het beste als de stijl van je animatie hen aanspreekt. Je wil immers dat ze de video aanklikken én blijven kijken! Het is daarom van belang een animatiestijl te kiezen die past bij je doelgroep. Is je doelgroep bijvoorbeeld ‘managers in de leeftijd van 30 tot 60’, dan zul je minder snel kiezen voor een kinderlijke tekenstijl. Omgekeerd kun je een animatie voor kinderen beter geen zakelijke tekenstijl geven.

• Wat is mijn boodschap?

Of een bepaalde animatiestijl geschikt is hangt ook af van de boodschap die je wil overbrengen met je explanimation. Sommige stijlen bieden namelijk meer mogelijkheden dan andere of lenen zich beter voor een bepaalde boodschap. Heb je bijvoorbeeld een product waarvan de interne werking moet worden uitgelegd, dan is het raadzaam om voor een realistische 3D-animatie te kiezen. Wil je liever de voordelen voor de gebruiker benadrukken, dan is een 2D-vectoranimatie weer geschikter.
Elke animatiestijl heeft zo zijn sterke en minder sterke punten. Verderop in dit artikel staan diverse stijlen gepresenteerd met een omschrijving van de voor- en nadelen.

• Wat is mijn imago?

Als bedrijf wil je een bepaald imago uitstralen; of dat nu zakelijk en modern is, of juist vrolijk en luchtig, de stijl van je explanimation moet daar op aansluiten. Kleurgebruik, vormen en animatie spelen hierin een belangrijke rol. Het uitgangspunt hierbij is de huisstijl van je bedrijf: je logo, je huisstijlkleuren en -vormen kunnen in de animatie toegepast worden voor extra herkenbaarheid.

• Welke stijl vind ik zelf mooi?

Tot slot speelt natuurlijk ook je eigen smaak een rol. De animatie zal immers op jouw bedrijfswebsite en sociale-mediakanalen te zien zijn. Hoewel je eigen smaak niet de doorslaggevende factor is (wat de doelgroep ervan vindt is namelijk belangrijker), moet je zelf ook met tevredenheid naar je animatie kunnen kijken.
Mogelijk heb je zelf ideeën en een smaak die prima aansluiten op je doelgroep. Des te beter! Zo niet, dan kunnen we altijd samen overleggen welke animatiestijl het meest geschikt is.

Nu zul je je misschien afvragen, uit welke stijlen kan ik dan kiezen? Colin Cramm Illustratie & Animatie kan verschillende animatiestijlen leveren. Hieronder volgt een aantal stijlvoorbeelden uit mijn portfolio. Let op: dit is slechts een selectie van de mogelijkheden. Combinaties en variaties zijn altijd mogelijk!

• Handgetekende animatiestijl

Handgetekende animatie is frame-voor-frame getekend en heeft een traditioneel uiterlijk. Erg goed toepasbaar voor een breed scala aan zowel informele als zakelijke onderwerpen waarin personages een rol spelen. Kan naar wens ook geheel of gedeeltelijk in kleur.

• Vector 2D-animatiestijl

Strakke, scherpe tekenstijl met gestileerde personages en omgevingen. Kan zowel een zakelijk als informeel karakter hebben.

• Cut-out animatiestijl

Luchtige, vrolijke cartoonstijl, met een bijzonder ‘semi-3D’ kijkdooseffect door gebruik van meerdere lagen. Geschikt voor diverse onderwerpen.

• Realistische 3D-animatiestijl

3D-animatie biedt de mogelijkheid objecten van alle kanten te bekijken met fotorealistische weergave. Met name geschikt voor het uitleggen van medische en industriële processen en producten.

Ben je geïnspireerd geraakt door bovenstaande voorbeelden? Of staat je favoriete animatiestijl er niet bij en wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *